Pipebrann

Pipebrann

Unngå pipebrann i vinter
Om vinteren er det kaldt i Norge. Dette betyr at mange vil fyre ekstra mye i ovner og peiser for å holde varmen. Med høye strømpriser er det mange som velger å bruke vedovn fremfor elektrisk oppvarming, noe som kan øke faren for pipebrann.

I løpet av de siste årene har flere norske husholdninger begynt å hamstre ved for å fyre i ovner og peiser. Dette har ført til en økning i antall pipebranner. I 2022 alene ble det rapportert om 1 730 pipebranner i Norge, noe som er betydelig høyere enn snittet de siste årene.

Hvorfor skjer dette?
Økningen i antall pipebranner skyldes blant annet hardere fyring med fuktig ved og at flere enn før har tatt i bruk vedovnen for å varme opp hjemmet sitt. Dårlig forbrenning i ildstedet kan føre til dannelse av beksot, som består av tjære og uforbrente partikler. Denne soten kan klistre seg til ildstedet, røykrøret og innsiden av pipeløpet, og kan antenne ved lav temperatur.

Mange har valgt å fyre mer med ved enn normalt når strømprisen er høy. Etterspørselen etter ved har vært stor, og det har blitt solgt ved som ikke var tørr nok. Fyring med fuktig ved kombinert med dårlig trekk kan føre til pipebrann.

Hvordan unngå pipebrann?
For å unngå pipebrann er det viktig å bruke ildstedet riktig. Sett deg inn i ditt ildsted og hvordan det brukes riktig, så sikrer du trygg, effektiv og koselig fyring. Det er stor forskjell på ulike ovner og peiser, og det er viktig å vite hvordan man skal fyre i sitt spesifikke ildsted.

Årsaker til pipebrann
Pipebrann kan oppstå av flere årsaker, blant annet:

  • Feil dimensjonering av pipe og ildsted.
  • Feil fyring som gir ufullstendig forbrenning. Dette kan skje ved at bålet bygges feil, for lite eller for mye trekk, feil brensel (som papp/plast), bruk av peiskubber eller fuktig ved.

For å kunne fyre riktig anbefaler vi å lese bruksanvisningen nøye. Det er viktig å vite hvor mye ved ildstedet skal ha og hvilke trekkventiler du skal benytte underveis i forbrenningsprosessen.

Råd ved pipebrann
Hvis du opplever pipebrann, følg disse rådene:

  • Steng alle ventiler.
  • Ring brannvesenet på 110.
  • Fjern brennbart materiale inntil eller i nærheten av ildsted, røykrør og pipa.

Antallet pipebranner har økt betydelig de siste årene. For å holde deg og din familie trygg, sørg for å fyre riktig og bruk alltid tørr ved. Følg våre tips og råd for å redusere risikoen for pipebrann denne vinteren. Besøk vår nettside for flere tips og råd om brannsikkerhet.

Hos Eksoterm er vi dedikerte til å hjelpe deg med å holde hjemmet ditt trygt. Sjekk ut vår søsterbutikk, hvor vi leverer Norges eneste pipebrannslokker - www.sikkerhetsshopen.no

Leser neste

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.